top of page

Varför äter vi som vi gör?

Nyligen publicerade siffror avslöjar en nedgång i inköp av frukt och grönt under 2023, och frågan som uppstår är varför. Troligtvis är det en följd av flera faktorer.

I ekonomiskt osäkra tider prioriterar människor noga vad de handlar. Mat med lång hållbarhet och hög energitäthet blir en investering för överlevnad. De senaste mattrenderna pekar på dekadent mat och särskilt överdådiga mackor av olika slag, något som märks genom ökningen av dessa kreationer på sociala medier.


Detta fenomen är ingen nyhet i kristider – människor strävar efter en känsla av lyx och komfort i utmanande tider..


Men varför är detta av betydelse? För det första är frukt och grönt inte nödvändigtvis dyrt om man är medveten om vad man köper. Däremot så bör man fundera på varför halv- och helfabrikat är så billigt....


Denna utveckling belyser också komplexiteten av hälsa. Hälsa och kost är inte bara en fråga om energiinnehåll och utgifter. Mat är socialt, njutbart, religiöst och skapar identitet och gemenskap.


Samma komplexitet gäller alla aspekter av hälsa. Det är viktigt att förstå detta inte bara för den egna hälsans förändringsresa utan också när man implementerar hälsofrämjande åtgärder på gruppnivå. Att erkänna den sociala, kulturella och emotionella dimensionen av våra kostvanor är avgörande för att skapa långsiktigt hållbara hälsosamma beteenden!9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page