top of page

JÀmlikhet och ojÀmlikhet i HÀlsa

HÀlsa Àr en grundlÀggande mÀnsklig rÀttighet, men tyvÀrr Àr det inte alla som har lika tillgÄng till god hÀlsa. En av de mest pÄtagliga faktorerna som pÄverkar hÀlsan Àr den socioekonomiska statusen. Detta handlar om en persons position i samhÀllet baserat pÄ deras ekonomiska och sociala resurser.


OjÀmlikheten i hÀlsa baserat pÄ socioekonomisk status Àr tydlig och pÄverkar mÀnniskors liv i alla Äldrar och frÄn alla samhÀllsklasser. Forskning visar att personer med lÀgre socioekonomisk status har sÀmre hÀlsa överlag, inklusive högre förekomst av kroniska sjukdomar, kortare förvÀntad livslÀngd och sÀmre tillgÄng till hÀlsovÄrdstjÀnster.

Orsakerna till denna ojÀmlikhet Àr mÄngfacetterade.


MÀnniskor med lÄg socioekonomisk status har oftare begrÀnsad tillgÄng till utbildning, arbete och bostÀder av hög kvalitet. Dessa faktorer pÄverkar deras möjlighet att göra hÀlsosamma val och fÄ tillgÄng till nödvÀndig vÄrd. Dessutom kan stress och ekonomiska svÄrigheter ytterligare försÀmra hÀlsan. Detta visar sig tydligt nÀr man kollar pÄ hur aktiva barnen i dessa hem Àr samt hur deras kost Àr sammansatt.


Det Àr viktigt att vi som samhÀlle strÀvar efter att skapa en miljö dÀr alla mÀnniskor, oavsett socioekonomisk status, har lika möjligheter att njuta av god hÀlsa och vÀlbefinnande. Detta inte bara gynnar individen utan stÀrker ocksÄ hela samhÀllets vÀlmÄende och produktivitet!


LÀs mer om jÀmlikhet i hÀlsa i den senaste Pep-rapporten frÄn Generation Pep



0 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page