top of page

Varför Àter vi som vi gör?

Nyligen publicerade siffror avslöjar en nedgÄng i inköp av frukt och grönt under 2023, och frÄgan som uppstÄr Àr varför. Troligtvis Àr det en följd av flera faktorer.

I ekonomiskt osÀkra tider prioriterar mÀnniskor noga vad de handlar. Mat med lÄng hÄllbarhet och hög energitÀthet blir en investering för överlevnad. De senaste mattrenderna pekar pÄ dekadent mat och sÀrskilt överdÄdiga mackor av olika slag, nÄgot som mÀrks genom ökningen av dessa kreationer pÄ sociala medier.


Detta fenomen Ă€r ingen nyhet i kristider – mĂ€nniskor strĂ€var efter en kĂ€nsla av lyx och komfort i utmanande tider..


Men varför Àr detta av betydelse? För det första Àr frukt och grönt inte nödvÀndigtvis dyrt om man Àr medveten om vad man köper. DÀremot sÄ bör man fundera pÄ varför halv- och helfabrikat Àr sÄ billigt....


Denna utveckling belyser ocksÄ komplexiteten av hÀlsa. HÀlsa och kost Àr inte bara en frÄga om energiinnehÄll och utgifter. Mat Àr socialt, njutbart, religiöst och skapar identitet och gemenskap.


Samma komplexitet gÀller alla aspekter av hÀlsa. Det Àr viktigt att förstÄ detta inte bara för den egna hÀlsans förÀndringsresa utan ocksÄ nÀr man implementerar hÀlsofrÀmjande ÄtgÀrder pÄ gruppnivÄ. Att erkÀnna den sociala, kulturella och emotionella dimensionen av vÄra kostvanor Àr avgörande för att skapa lÄngsiktigt hÄllbara hÀlsosamma beteenden!



4 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page