top of page

Varför nÄr du inte dina mÄl?

Allt handlar om motivation.


Att upprÀtthÄlla motivationen kan vara en utmaning, oavsett om det handlar om att nÄ personliga mÄl eller yrkesmÀssiga prestationer. En metod som har visat sig vara effektiv för att skapa och bibehÄlla motivation Àr att anvÀnda sig av SMART-mÄl.

SMART stÄr för Specifika, MÀtbara, UppnÄeliga, Realistiska och Tidsbundna mÄl. Genom att tillÀmpa denna metodik kan man bryta ner sina ambitioner till konkreta steg, vilket ökar sannolikheten för framgÄng och minskar risken för att tappa motivationen under resans gÄng.


Specifika mÄl ger tydlighet Ät vad som behöver uppnÄs. IstÀllet för att sÀga "Jag vill bli bÀttre pÄ att mÄla", kan du formulera det som "Jag vill mÄla en landskapsmÄlning i olja med fokus pÄ ljus och skugga". Genom att vara specifik vet du exakt vad du strÀvar efter.


MÀtbara mÄl ger dig möjlighet att utvÀrdera din framsteg. Genom att sÀtta mÀtbara kriterier kan du se hur lÄngt du har kommit och fÄ en kÀnsla av prestation nÀr du nÄr delmÄl pÄ vÀgen mot din stora vision.


UppnÄeliga och realistiska mÄl Àr viktiga för att undvika att bli övervÀldigad. Att sÀtta upp mÄl som Àr inom rÀckhÄll och realistiska att uppnÄ gör det lÀttare att hÄlla motivationen vid liv. Om du sÀtter för höga eller orimliga mÄl kan det leda till frustration och avhopp.


Tidsbundna mÄl skapar en ram för din prestation. Att ha en deadline eller ett tidsmÄl sÀtter press pÄ dig sjÀlv att agera och undviker att prokrastinera. Det ger ocksÄ en kÀnsla av att arbetet Àr brÄdskande och viktigt, vilket kan öka din motivation.


Genom att tillÀmpa SMART-mÄl kan du bryta ner stora ambitioner till hanterbara steg och öka chansen att lyckas. Detta ger dig inte bara en tydlig riktning utan ocksÄ en kontinuerlig kÀlla till motivation nÀr du nÄr dina delmÄl. SMART fungerar Àven bra för att skapa och bibehÄlla motivation bland anstÀllda pÄ en arbetsplats.


SÄ nÀsta gÄng du kÀnner dig oinspirerad eller tappar motivationen, var SMART och se hur det kan hjÀlpa dig att ÄterfÄ fokus och entusiasm för dina mÄl!



11 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page